Tillagd i varukorgen
Fortsätt handla
Gå till kassan

Pelarborrmaskin del 3: Effektivare arbete med rätt tillbehör

Vi har tidigare skrivit tips om vad du bör tänka på innan du köper en pelarborrmaskin och även en användarguide för pelarborrmaskiner. I den tredje delen om pelarborrmaskinen går vi igenom smarta tillbehör som kan både underlätta ditt arbetssätt och förbättra säkerheten.

Klubba med plastbackar eller gummiklubba
En klubba är ett mycket effektivt verktyg som med fördel kan användas när något sitter för hårt, exempelvis ett skruvstycke eller en kiljagare. Plastbackarna/gummit förhindrar att det blir metall mot metall och minskar risken för flisning.

Kiljagare
Kiljagare finns i olika utföranden. På standardmodellen knackar du med en hammare för att tvinga in den i kilspåret så att verktyget lossnar. En annan modell har ett slaghandtag vilket gör att du slipper använda hammare. Med hjälp av slaghandtaget skapas en hävstångseffekt som gör att kilen växer i spåret och tvingar ut verktyget.

Skruvstycke
Multifunktionella skruvstycken, exempelvis ett skruvstycke som är vinklingsbart och/eller roterbart och har V-spår, kan vara bra för att slippa ha flera skruvstycken.

Reduceringshylsa
Med hjälp av en reduceringshylsa kan du öka antalet verktyg som kan användas till din maskin. Det möjliggör användandet av verktyg som från början inte passar storleken på konan, som din maskin har.

Nyckellös borrchuck
En nyckellös borrchuck är ett effektivt verktyg för att snabbt kunna byta borr. Du slipper leta efter nyckeln som man ofta tappar bort.

Spännjärn och låstång
Både spännjärn och låstång är bra att ha. Antingen för att göra en fast position för ditt skruvstycke eller för att fästa ditt skruvstycke i arbetsbordet. Ett spännjärn är dock oftast mer pålitligt än en låstång eftersom du kan fästa arbetsstycket säkrare med ett spännjärn.

Skjutmått och mikrometermått
Det vanligaste mätverktyget när det kommer till tiondelsmätning är skjutmåttet. Om du ska tillverka något med hög precision så är ett skjutmått oftast nödvändigt. Ett mikrometermått har ännu högre precision i jämförelse med ett skjutmått. Dessa används ofta till hundra- och tusendelsmätning.

Koordinatbord
Ett koordinatbord kan ibland ingå i köpet av en maskin, men de finns även att köpa separat. Behöver du positionera arbetsstycket med precision så är detta ett bra verktyg att använda.

Kylvätskeutrustning
Underlättar när du ska göra ett ingrepp under längre tid, till exempel borra ett djupt hål där du behöver kontinuerlig kylning för att minska slitage på verktyg samt öka skäregenskaperna. Utrustningen omfattar ofta kärl för uppsamling och retur dels för att undvika att få kylvätska på golvet och dels för att kunna återanvända kylvätskan. Kylspray- och smörjmedel fungerar som ett alternativ till kylvätskeutrustning.

Maskinbelysning
Maskinbelysning finns ibland integrerad i pelarborrmaskinen men finns även att köpa som tillbehör. Det är viktigt att man tydligt kan se arbetsstycket och med maskinbelysning slipper du alla typer av handhållna ljuskällor.

Borrdjupsanslag
Ett borrdjupsanslag är en monterad skala på din pelarborrmaskin och med det kan du ställa in hur djupt du vill borra samtidigt som du enkelt får överblick när du borrar.

Pinolmatning
Har din pelarborrmaskin denna funktion betyder det att maskinen matar pinolen automatiskt och reverserar tillbaka till startpositionen när önskat borrdjup uppnåtts.

Gängfunktion
En funktion som innebär att maskinen automatiskt reverserar vid inställt djup. Detta betyder dock inte att pinolen drivs automatiskt utan du behöver själv föra ner gängtappen i arbetsstycket.Relaterade produkter