Tillagd i varukorgen
Fortsätt handla
Gå till kassan

5 steg: Lär dig hitta rätt gängskär

I den här guiden tar vi oss an ett komplicerat område: Gängskär. Här kan du lära dig lite mer om vilket gängskär du bör använda och varför. Vi beskriver bland annat gängskärets tillämpning, skärversion och vilka olika gängstigningar som finns och dess fördelar.

STEG 1 - SKÄREGGSLÄNGD

Skäreggslängden kräver att stålhållarens skärplatteläge har samma mått, annars passar gängskäret inte i stålhållaren.

 

STEG 2 - TILLÄMPNING

Du behöver ta hänsyn till är att det är rätt lutning på gängskäret vid invändig gängning respektive utvändig. Denna lutning korrigeras i själva stålhållaren. Invändiga stålhållare har en lutning på 15° och utvändiga stålhållare har en lutning på 10°.

STEG 3 - SKÄRVERSION

Detta steg hör tätt ihop med steg 2 och syftar till att förklara vilken riktning ditt gängskär har. Beroende på om du har en vänsterstålhållare eller en högerstålhållare så kräver det att du har ett gängskär med motsvarande riktning. Exempelvis en högerstålhållare kräver gängskär med beteckningen "R".

 

Något som är värt att nämna här är att gängskäret för extern gängning höger och intern gängning vänster är samma skär som kan ses på illustrationerna. Du kan alltså använda samma gängskär för att gänga på två sätt. Vår gängskärsbeteckning heter därför ER-IL, för att symbolisera att samma skär kan användas för olika ändamål.

STEG 4 - GÄNGSTIGNING

Gängstigning finns i två typer. Den vanligaste typen är fullprofil, som garanterar att du får korrekt djup och botten- och topprofil. Om du behöver olika stigningar krävs separata skär för varje stigning. Med fullprofilsskär bör du ha ca 0.05 mm extra gods kvar för att säkerställa fullständig gängprofil. Det är denna typen av gängskär som vi på Schuchardt erbjuder. Gängtypen delprofil tillåter dig göra flera stigningar med ett skär, beteckning "A" klarar, exempelvis, stigningar mellan 0.5 - 1.5 mm. Tabellen visar både stigningar i mm och i inch (tpi).

STEG 5 - GÄNGFORM

I Sverige är den vanligen metriska (ISO, Metric) gängor, och dessa gängor har alltid 60° grader v-profil. Men det finns självklart många fler varianter, några av de förekommande är listade i tabellen nedan. Har ni behov av ett ovanligt gängskär kontakta oss så hjälper vi er hitta rätt.

(En notering till de som använder vår katalog: Då samtliga produkter listade där är av typen ISO 60° är detta inte med i beteckningen utan angivet i rutan bredvid.)

Relaterade produkter