Tillagd i varukorgen
Fortsätt handla
Gå till kassan

Så vet du vilken handgängtapp du ska ha

Med närmre 3000 handgängtappar att välja bland kan det lätt bli lite förvirrat. Ett första steg är att veta vilken standard man är ute efter, exempelvis Metrisk, UNC eller BSF. Nästa steg blir typen av handgängtapp, där de normalt sett delas in i två olika kategorier; serietapp och faslängd. I den här guiden förklarar vi de olika typerna av handgängtappar och vad som skiljer dem åt. 

Serietappar

Handgängtappar av typen serietapp finns i 3 olika tappar för samma gänga, men där endast handgängtapp nr 3 i serien ger full gängprofil. Man kan därmed säga att man arbetar sig utåt för att med sista tappen nå den fulla gängprofilen.

En serietapp används främst vid gängning av svårarbetade material.

De olika tapparna kallas för förtapp (nr 1), mellantapp (nr 2) och sluttapp (nr 3). Sluttappen kallas även för gradtapp och är den av tapparna som många gånger även används enskilt. 

Faslängd (non serial form)

För handgängtappar av typen faslängd är det enbart faslängden som skiljer tapparna åt.

Tapparna benämns som form A, D och C, där form C är sluttappen och form A och D endast ger fullgoda gängor i början av gängan. Det är därmed endast på gängtappen med form C som det skapas fullgoda gängor genom hela hålet.

Det kan underlätta med den längre fasen vid handgängning för att på så sätt få gängan rakare eftersom fasen i viss mån styr verktyget.

Läs gärna om vilken gängtapp som gör vad och lär dig skillnaden på olika gängsnitt för att ytterligare öka dina kunskaper inom gängning. 

Relaterade produkter