Tillagd i varukorgen
Fortsätt handla
Gå till kassan

Kärt barn har många namn

I slutet at 1950-talet lanserar Sandvik Coromant, under Sven Wirfelts ledning, vändskärstekniken. En metod, som med hjälp av mekaniskt fastspända vändskär, förenklar verktygsbyten. Centralt i metoden är just vändskäret som sedan dess utvecklats och förädlats, vilket lett till att det idag finns mycket att ta hänsyn till och en hel del att lära sig. Bland annat har vändskäret fått flera olika namn, något som ibland kan röra till det lite.

Det behöver inte nödvändigtvis finnas någon skillnad på ett vändskär och ett svarvskär, men det är däremot oftast stor skillnad på ett frässkär och ett svarvskär. 

Vändskär är ett samlingsbegrepp och innefattar flera typer av skär. Namnet kommer från att man kan vända på skäret när ena sidan blivit sliten. På så sätt kan man nyttja båda sidorna och alla vinklar av ett vändskär. Viktigt att nämna här är att det inte alltid går att vända alla vändskär åt alla håll – enbart de som är ”neutrala”. Ett neutralt vändskär har en reliefvinkel på 0° och det kännetecknas av ett ”N” i benämningen, mer om detta kan du läsa i vår guide.

Skillnaden mellan frässkär och svarvskär

Det går att dela upp gruppen vändskär i de två undergrupperna frässkär och svarvskär. Det är tydligt på namnen vad respektive skär ska användas till. Det som kan göra det komplicerat är att det finns versioner av svarvskär som även fungerar som frässkär – ett vändskär kan alltså användas till både svarvning och fräsning. Det finns inget tydligt signalement på vad som är ett frässkär eller ett svarvskär men dessa bilder visar hur ett typiskt frässkär och svarvskär kan se ut. 

Frässkär

Svarvskär

Utöver uppdelningen av svarvskär och frässkär så finns det namn som inte definierar ett specifikt vändskär utan som enbart är olika namn på samma sak. Skärplatta eller enbart skär är några av dem. Det finns sällan några definitiva rätt eller fel, olika arbetsplatser kallar vändskär för olika namn. Det kan därför vara bra att vara införstådd i de olika namnen.

Många frågar efter svarvstål – Menar vändskär

Att våra kunder frågar efter svarvstål är mycket vanligt, oftast letar de då efter ett vändskär. Men svarvstål kan även innebära den äldre varianten av typen sparskär: Det är ett solitt skär av snabbstål eller HSS. Schuchardt har kvar en klassisk sparskärssats i sortimentet se SPA108.

Vi på Schuchardt har valt att kalla det för vändskär för att vi anser att det är det begreppet som oftast används inom branschen. Behöver du hjälp att hitta det vändskär som bäst lämpar sig till det du vill göra, så är du välkommen att höra av dig till oss. Vi hjälper dig rätt! Du kan även läsa våra andra guider där vi förklarar vad ett vändskärs beteckning står för och vilken stålhållare som passar till respektive vändskär.

Relaterade produkter