Det är inte helt självklart att hitta rätt när man väljer stålhållare och tillhörande vändskär. Vi har satt ihop en guide som kan vara till hjälp. Den visar dig vad stålhållarens beteckning betyder, samt de viktigaste egenskaperna hos det tillhörande vändskäret. Lycka till!
Vi har gjort ett exempel på en stålhållare.
Vi har markerat symbolerna med rött i följande steg.
STEG 1 - FASTSPÄNNING
Det första du behöver ta reda på är hur ditt vändskär är monterat på din stålhållare, olika sätt att spänna fast vändskäret har nämligen olika fördelar. Exempelvis så tar vissa typer av fastspänningar större plats, vilket kan innebära att du inte kommer åt i trånga utrymmen. Därför kan det vara en fördel att välja ett så kallat skruvlås istället som inte har någon påbyggd spännanordning.
STEG 2 - SKÄRFORM
Nedanstående figurer är vändskärsgeometrier sett ovanifrån. Du behöver veta vilken geometri som själva skärplatteläget har för att kunna hitta ett passande vändskär till din stålhållare. Detta betyder att du behöver en specifik typ av stålhållare med ett skärplatteläge som passar motsvarande vändskär.
STEG 3 - ANGREPPSVINKEL
Det är viktigt att välja ett vändskär och stålhållare som kan utföra det arbete som är tänkt. Figurerna nedan kan hjälpa dig att identifiera vilken stålhållare som du kan tänkas behöva när du vet vilken angreppsvinkel ditt jobb kräver.
STEG 4 - SLÄPPNINGSGRAD
Likt släppningsgrad på vändskär så finns det även på din stålhållare. Ditt vändskär och stålhållare behöver ha samma släppningsgrad för att passa och därför är detta avgörande för att det ska bli rätt.
STEG 5 - RIKTNING
Riktningen på stålhållaren avgör hur stålhållaren är monterad i maskinen och vilken rotationsriktning chucken har. Har du högerrotation på din chuck, ska du även ha det på din stålhållare.
STEG 6 - SKAFTHÖJD
Detta måttet anger vilken höjden på din stålhållare är, vilket anges i mm. I vårt exempel så är detta måttet 20 mm och betecknas därför som "20".
STEG 7 - SKAFTBREDD
Detta måttet anger vilken bredden på din stålhållare är, vilket anges i mm. Även detta måttet är i vårt exempel 20 mm och betecknas därför också med "20".
STEG 8 - VERKTYGSLÄNGD
Verktygslängden är den som skiljer sig något från de andra måtten, här finns det så kallade standardlängder som symboliseras med hjälp av en bokstav. Det du kan göra är att mäta och dubbelkolla med vad som står på din stålhållare.
STEG 9 - SKÄREGGSLÄNGD
För att få plats med ett vändskär i din stålhållare måste detta måttet stämma överens med vilket mått du har på skärplatteläget på din stålhållare.