Tillagd i varukorgen
Fortsätt handla
Gå till kassan

7 steg som hjälper dig att hitta rätt vändskär

Vändskär finns i många olika former och material. Vilken geometri och vilka egenskaper ditt vändskär har är viktigt att tänka på eftersom det ska passa till den hållare du har. Denna guide visar vad de olika symbolerna i vändskärets beteckning betyder och förhoppningsvis hjälper detta dig att hitta rätt vändskär i framtiden.

Vi har gjort ett exempel på ett typ av vändskär

Vi har markerat symbolerna med rött i följande steg.

STEG 1 - SKÄRETS FORM

Nedanstående figurer är vändskär sett ovanifrån. Vissa vändskär har profiler med exempelvis 85°mellan skärvinklarna, se bilden för förtydligande. För att mäta denna vinkel kan du använda dig av en vinkelmätare.

STEG 2 - RELIEFVINKEL

Detta är vändskär sett från sidan. För att undersöka vilken reliefvinkel ditt vändskär har kan du använda en vinkelmätare.

De flesta av Schuchardts skär finns i två varianter; märkesskär och vår egen import. Det som skiljer artikelnumren åt är att importskären slutar på "-K" exempelvis "VCGT160408-K"

STEG 3 - TOLERANS

En regel som brukar kunna användas när det kommer till vändskärets tolerans, är att ju tidigare bokstav (klass) i alfabetet – desto högre precision.

STEG 4 - FIXERING/SPÅNBRYTARE

Fixering innebär hur vändskäret hålls på plats, exempelvis kan det vara med skruv eller att vändskäret kläms fast. Detta ska kombineras med vilken spånbrytning ditt material kräver. Spånbrytningens uppgift är att bryta spånan för att undvika spåntrassel.

STEG 5 - SKÄREGGSLÄNGD

För att ta reda på detta måttet mäter du den angivna delen i bilden på respektive skärform. Skärstorleken går även oftast att utläsa på stålhållaren.

STEG 6 - TJOCKLEK

Du behöver välja ett vändskär med rätt tjocklek till just din stålhållare, ju större tjocklek på vändskäret desto värmetåligare är det och det klarar dessutom större påfrestningar.

STEG 7 - NOSRADIE

Nosradien avgör hur snabb matning du kan ha. Genom att välja större radie undviker du att ytjämnheten blir randig/gängliknande. Ju mindre nosradie desto långsammare måste du mata, detta för att du ska få en så bra ytjämnhet som möjligt.

Relaterade produkter