Vändskär finns i många olika former och material. Vilken geometri och vilka egenskaper ditt vändskär har är viktigt att tänka på eftersom det ska passa till den hållare du har. Denna guide visar vad de olika symbolerna i vändskärets beteckning betyder och förhoppningsvis hjälper detta dig att hitta rätt vändskär i framtiden.
Vi har gjort ett exempel på ett typ av vändskär
Vi har markerat symbolerna med rött i följande steg.
STEG 1 - SKÄRETS FORM
Nedanstående figurer är vändskär sett ovanifrån. Vissa vändskär har profiler med exempelvis 85°mellan skärvinklarna, se bilden för förtydligande. För att mäta denna vinkel kan du använda dig av en vinkelmätare.
STEG 2 - RELIEFVINKEL
Detta är vändskär sett från sidan. För att undersöka vilken reliefvinkel ditt vändskär har kan du använda en vinkelmätare.
STEG 3 - TOLERANS
En regel som brukar kunna användas när det kommer till vändskärets tolerans, är att ju tidigare bokstav (klass) i alfabetet – desto högre precision.
STEG 4 - FIXERING/SPÅNBRYTARE
Fixering innebär hur vändskäret hålls på plats, exempelvis kan det vara med skruv eller att vändskäret kläms fast. Detta ska kombineras med vilken spånbrytning ditt material kräver. Spånbrytningens uppgift är att bryta spånan för att undvika spåntrassel.
STEG 5 - SKÄREGGSLÄNGD
För att ta reda på detta måttet mäter du den angivna delen i bilden på respektive skärform. Skärstorleken går även oftast att utläsa på stålhållaren.
STEG 6 - TJOCKLEK
Du behöver välja ett vändskär med rätt tjocklek till just din stålhållare, ju större tjocklek på vändskäret desto värmetåligare är det och det klarar dessutom större påfrestningar.
STEG 7 - NOSRADIE
Nosradien avgör hur snabb matning du kan ha. Genom att välja större radie undviker du att ytjämnheten blir randig/gängliknande. Ju mindre nosradie desto långsammare måste du mata, detta för att du ska få en så bra ytjämnhet som möjligt.