Tillagd i varukorgen
Fortsätt handla
Gå till kassan

Verktygsbeläggningar och dess egenskaper

Ett verktygs ytbeläggning kan påverka verktygets egenskaper. Därför är det viktigt att känna till de olika verktygsbeläggningarna och hur de ska användas för att få bra slutresultat när du bearbetar olika material. 

Verktygsbeläggningen kan påverka livslängden på verktyget men också möjliggöra ökad skärdata, vilket gör att tuffare material kan bearbetas utan att verktyget skadas. Två av de vanligaste verktygsbeläggningarna är Titan-Nitrid och Titan-Aluminum-Nitrid och de brukar ge ett tillräckligt skydd, men även ånganlöpning är vanligt.

Titan-Nitrid (TiN)

En beläggning av Titan-Nitrid ger en guldfärgad yta med en hårdhet om ca 85Rc. En Titan-Nitrid-beläggning förlänger verktygets livslängd och minskar även friktionen, vilket möjliggör högre hastighet och matning. Beläggningen fungerar som en värmespärr som gör att värmen går ut i spånan istället för in i verktyget. Ett verktyg med TiN-beläggning tål temperaturer kring ca 600° och möjliggör ökad skärdata. Det vanligaste användningsområdet för detta ämne är borrar, svarvstål och knivar men på grund av sin guldfärg tillverkar man även oäkta guldsmycken med hjälp av Titan-Nitrid.

Den guldfärgade ytan karaktäriserar Titan-Nitrid.

Lämpliga material: För alla metalliska material

Titan-Aluminium-Nitrid (TiAlN)

Beläggningen Titan-Aluminium-Nitrid har en högre hårdhet än ovan nämnda TiN, vilket leder till en markant ökning av livslängd då den klarar högre temperatur (ca 700°). Om aluminiumhalten är högre än 50% i beläggningen kalls ämnet AlTiN. TiAlN-beläggningen ger även möjlighet till högre skärdata samt gör att verktyget tål torrkörning. Beläggningen är även vanlig för medicinska verktyg samt för dekorativa ytbehandlingar.

Ett borr med ytbeläggning av Titan-Aluminium-Nitrid.

Lämpliga material: Rostfritt och gjutjärn

Ånganlöpning

Ånganlöpta verktyg minskar glidmotståndet och förhindrar kallödningar. Genom sin ytstruktur håller ånganlöpningen kvar smörjmedel och lämpar sig väl till kletigare material men även till stål < 900N. Ånganlöpning används ibland även för att behandla kirurgiska implantat och proteser av Titan-Nitrid.

Ett ånganlöpt borr.

Lämpliga material: Zink och stål < 900N

Relaterade produkter