Tillagd i varukorgen
Fortsätt handla
Gå till kassan

Lär dig skillnaden på olika gängsnitt

Den produkt de flesta tänker på när de hör ordet gängsnitt är förmodligen ett vanligt runt. Det finns dock fler varianter av gängsnitt och vad vi på Schuchardt Maskin erbjuder är även hexagonala och delade gängsnitt. I den här guiden presenterar vi de olika typerna av gängsnitt samt vad som skiljer dem åt. 

Runt gängsnitt, Form B

Runda gängsnitt av typen Form B är den vanligaste sortens gängsnitt. Om det inte är något särskilt krav som ställs på själva arbetsmomentet fungerar detta gängsnitt utmärkt för de flesta arbeten. Dessa finns även för vänstergängor. 

Runt gängsnitt, Form A

Runda gängsnitt av typen Form A ser vid en första anblick ut som de av typen Form B. De har dock en genomgående öppning, varför de även kallas Form A split. Att de är delade på detta vis möjliggör justering av gängans storlek genom att antingen öka eller minska gängsnittets diameter. 

Hexagonalt gängsnitt

Gängsnitt med hexagonal form har precis som namnet avslöjar sex kanter. Det finns inga gängkloppor att använda för ett sådant gängsnitt utan tanken är istället att kunna spänna fast det i exempelvis ett skruvstycke.

Relaterade produkter