Tillagd i varukorgen
Fortsätt handla
Gå till kassan

Så väljer du rätt verktygsmaterial

Att veta vilket verktygsmaterial du bör använda kan vara svårt men har stor inverkan på slutresultatet. Olika material lämpar sig bra för olika typer av bearbetning. Väljer man rätt grundmaterial på verktyget utifrån vad man senare ska bearbeta ökar chanserna att slutresultatet blir som önskat.

Kobolt - en viktig komponent

Kobolt är det vanligast förekommande ämnet att använda som bindemedel i verktygsmaterial, då det tillsammans med volframkarbid bildar hårdmetall. Andelen procent kobolt i verktyget avgör hur hårda och slitande material som kan bearbetas, exempelvis härdat stål. Koboltlegerade verktyg tål högre temperatur och har ökad skärdata.

Snabbstål för höga temperaturer

Snabbstål är ett material som främst är avsett för bearbetning där värme utvecklas vilket oftast är vid höga hastigheter. Snabbstål utgörs ofta av fyra ämnen och sammansättningen av dessa påverkar snabbstålets egenskaper något. De två vanligaste typerna av snabbstål är HSS och HSS-Co (HSS-E), gemensamt är deras egenskaper goda för bearbetning av hög hårdhet, seghet och slitstyrka.

HSS (High speed steel)

HSS-snabbstål ersatte det tidigare populära kolstålet vilket ledde till ökade skäregenskaper och värmebeständighet. HSS är ett standardmaterial för universell användning och ett bra val i lite mjukare stål som exempelvis konstruktionsstål och låglegerade stål < 900N/mm2.

HSCo, HSS-E

HSCo, oftare benämnt som HSS-E, är ett snabbstål som innehåller kobolt. Detta inslag av kobolt ger verktyget hög varmhårdhet och ökad förslitningsstyrka, vilket gör det lämpligt för stål < 1100N/mm2.

Hårdmetall (HM) för hårda material

Hårdmetall är en grupp kompositmaterial och är ett pulvermetallurgiskt material som till största delen består av volframkarbid samt kobolt. Olika hårdmetallsorter har oftast hög deformationsgräns samt hög hårdhet och därmed även hög slitstyrka, vilket möjliggör bearbetning av hårda och slitande material. Även för bearbetning av aluminium kan hårdmetall vara bra, gärna i kombination med en beläggning som till exempel TiAlN. Tack vare materialets täthet motverkas påkletning som annars lätt uppstår vid bearbetning av aluminium. I jämförelse med snabbstålet så är hårdmetall hårdare men av något lägre böjhållfasthet.

Läs gärna om verktygsbeläggningar och bearbetning av olika material för att få en komplett uppfattning om hur du når optimala slutresultat.

Relaterade produkter