Tillagd i varukorgen
Fortsätt handla
Gå till kassan

Rätt kapklinga ger finare slutresultat

Att det är rätt kapklinga som används påverkar utan tvekan slutresultatet. Men när resultatet inte blir som önskat gäller det att ha koll på vilka ändringar som kan göras. I vissa fall kanske det till och med är bättre att ha flera kapklingor att byta mellan, istället för en generell som fungerar någorlunda för de olika bearbetningarna som görs. Spana in vår guide kring val av kapklinga för tips!

Välj rätt kapklinga utifrån ditt material

Ett första val att göra när det kommer till kapklingor grundar sig på vilket material det är som ska bearbetas.

I Schuchardt Maskins sortiment finns det kapklingor lämpade för järn och stål av HSS-kvalitet, industri-stålkapklingor med speciell hårdmetall för tuffare bearbetning samt kapklingor särskilt lämpade för aluminiumbearbetning och plast med godstjocklek under 7 mm. Det gäller därmed att ha någorlunda koll på vad kapklingan ska användas till.

Storlek på själva kapklingan avgörs av vad som passar i sågen, vilket bör stå på såg eller i tillhörande manual.

Kapklingans tanddelning

När det kommer till tanddelningen blir det genast något mer komplicerat. En grundregel att följa är dock att ju finare snitt som önskas, desto tätare tänder ska kapklingan ha.

Tät tanddelning är vanligast för tunnare material. För tjockare material är det tvärtom bättre med färre tänder. Där gäller även att ju snabbare man önskar att kapningen ska gå, desto grövre tänder ska kapklingan ha.

I tabellerna syns de rekommendationer som ges för tanddelningen utifrån kapklingans storlek, material och godstjockleken. Rekommendationerna gäller för våra HSS-DM05-kapklingor från italienska Taube. 

Kapning av rör/profil

Kapning av solitt material

Läs gärna vår stora guide för att välja bandsågblad med tips om vad som är bra att tänka på vid köp av sågblad.

Relaterade produkter