Tillagd i varukorgen
Fortsätt handla
Gå till kassan

Guide: Välj rätt skjutmått

Skjutmåttet är ett gammalt verktyg och ett måste att ha i verkstaden. Om du snabbt ska mäta flera typer av mått rekommenderas ett skjutmått då det är lätt och smidigt att använda. Det finns flera olika typer av skjutmått med olika funktioner och användningsområden. I denna guide redovisar vi för några olika typer och ger även tips på hur ett skjutmått kan användas.

Man kan säga att det finns tre generationer av skjutmått, och därav tre huvudtyper; analoga skjutmått, skjutmått med mätklocka och digitala skjutmått. Vi erbjuder samtliga i vårt sortiment.

Analogt skjutmått

Det analoga skjutmåttet är originaldesignen. Det är slittåligt och håller länge då det inte finns så mycket som kan gå sönder på ett analogt skjutmått. Dock kräver det lite mer av dig som mäter för att korrekt läsa av skjutmåttet. På analoga skjutmått finns det en så kallad noonieskala, vilket är en mindre skala på ena skänkeln av skjutmåttet som låter dig mäta mer precist.

Skjutmått med mätklocka

På det här skjutmåttet har mätskalan ersatts med en mätklocka som kan göra det enklare att läsa av mätvärdet än på ett analogt skjutmått.

Digitalt skjutmått

Digitalt skjutmått är det som nuförtiden är allra vanligast. Det är enkelt att läsa av och ger också en väldigt precis mätning. Ett digitalt skjutmått har även möjlighet att göra sammansatta mätningar och jämförelsemätningar i och med nollställningsfunktionen. Vissa digitala skjutmått har även en dataöverföringsfunktion som tillåter dig att koppla ihop skjutmåttet med andra produkter eller att överföra mätdata till en dator.

Fler typer av skjutmått

Många skjutmått finns även i olika utföranden som är specialanpassade efter ett visst behov, exempelvis skjutmått som ska användas vid rörmätning, där ena skänkeln är av cylindrisk form för att inte skapa något hålrum i röret du ska mäta. Om du vet med dig att du ska använda ditt skjutmått till ett väldigt specifikt ändamål kan detta vara bra att ha med i åtanke inför ett inköp. 

Ett annat skjutmått med specifikt användningsområde är ett ritsskjutmått. Detta använder du när du behöver göra en markering på ditt ämne till senare bearbetning. Många använder ett vanligt skjutmått för att göra samma markering men detta sliter på skjutmåttet och kan i slutändan göra att det går sönder.  

Djupskjutmått kan behövas ifall du ska mäta ett djupare hål än vad ett vanligt skjutmått klarar av.

Skjutmått för spårmätning är utformade med spetsar ute på skänklarna, så kallade mätspetsar, som du ska placera i de spår du är intresserad av att mäta. Det finns skjutmått för både invändig spårmätning och utvändig spårmätning.

Skjutmått för hålavståndsmätning används om du vill ta reda på längden mellan två hålcentrum. Skänklarna på detta skjutmått är koniska och placeras i varsitt hål.

Användartips

Ett skjutmått kan anses vara en enkel produkt vilket det i mångt och mycket är men det kan ibland vara viktigt att påminna sig om vilka funktioner som ett skjutmått har. Vi har skrivit ihop en lista över saker som vi tycker är viktigt för att använda ett skjutmått på ett mångsidigt och korrekt sätt. 

  1. Det är viktigt att alltid nollställa ditt digitala skjutmått innan du använder det.  Stäng skänklarna och tryck på knappen ”0” eller ”zero” för att nollställa det. Med ett digitalt skjutmått är det möjligt att nollställa även med skänklarna öppna om så önskas.
  2. Mät ditt ämne och se till att skänklarna är parallella med det du ska mäta. Blir någon vinkel fel så kan även det leda till att det bli fel mått.
  3. Dubbelkolla måttet du tagit fram genom att stänga skänklarna, nollställ och mät samma del igen.
  4. Vet du med dig att du ska arbeta där fukt eller vätska kan förekomma kan det vara bra att ditt skjutmått är skyddat mot det. Ett skjutmått som är IP67-klassat klarar både vätska och damm. Vi har skrivit en guide om just IP-klassningar, läs den här.
  5. Digitala skjutmått kan användas för mätning av hålavstånd, detta för att det kan nollställas närsomhelst. Använd skänklarna som är avsedda för att mäta invändigt, mät diametern på ett av hålen och nollställ skjutmåttet i det läget. Använd samma skänklar och mät sen det längsta avståndet mellan de båda hålen. Måttet du får fram är avståndet mellan de två hålens centrum.
  6. Likt andra mätverktyg måste du kalibrera ditt skjutmått om det används ofta. Detta gör du för att säkerställa att skjutmåttet mäter rätt. Du kan kalibrera skjutmåttet genom att mäta passbitar eller cylindriska måttpinnar, då dessa är framtagna med hög precision och deras mått därför är tillförlitliga.

Relaterade produkter