Tillagd i varukorgen
Fortsätt handla
Gå till kassan

Material

Vad för stål behöver du? Vi vet att det ibland kan vara svårt att veta vart man som liten aktör kan köpa olika stålmaterial eller som privatperson köpa stål. Vi på smaskin erbjuder fasta längder för att täcka behovet för dig som inte vill köpa pallvis av varken plattstål, stålrör eller rundstång. Vi vill berätta lite för dig vad stål egentligen är och vilka material vi erbjuder.

Läs mer
  Per sida
  1. Kalldragen plattstång
   Kalldragen plattstång

   fr. 263 kr 210 kr

   Plattstång Stål S235JRG2+C God styrka, plasticitet, seghet, svetsbarhet,...
  2. Automatstål, sexkant
   Automatstål, sexkant

   fr. 349 kr 279 kr

   Sexkantsutförande Automatstål är ett stål med mycket god skärbarhet, vilket innebär att...
  3. Centerlesslipad, Axel
   Centerlesslipad, Axel

   fr. 1 539 kr 1 231 kr

   Centerlesslipad cylindrisk axel Mikrolegerat stål som används där det ställs större...
  4. Kalldragen Fyrkantsstång
   Kalldragen Fyrkantsstång

   fr. 158 kr 126 kr

   SS1312-06. God svetsbarhet. God skärbarhet. Bra kallböjningsprestanda. Tolerans h11.
  Per sida

  Låt oss prata stål

  Stål är en legering (blandning) av järn och kol. Det är kolhalten som avgör om stålet går att härdas eller inte – härdning görs för att göra stålet hårdare. Överstiger kolhalten 0,4% så är det härdbart. Idag innehåller stål flera ämnen som har olika egenskaper, exempelvis kan det innehålla ämnen som gör att det inte rostar eller som gör det mer segt.


  3 varianter av stål

  Generellt brukar man prata om att det finns tre huvudgrupper av stål. Kolstål, låglegerat stål och höglegerat stål. Kolstål är ett enklare stål med huvudsakligen kol som enda legeringsämne, med en kolhalt på ca 0,01 %-1,3 % och brukar bland annat användas till framställning av bilkarosser. Låglegerat stål klassas det som om kolet och andra legeringsämnen i stålet utgör mindre än 5% men över 1,3%. Detta används vid tillverkning av kullager eller fjäderstål. Höglegerat stål har legeringsämnen som är över 5% ibland kan halterna vara så högt som 30%, inom denna gruppen hamnar rostfritt stål. 

  Det finns även något som kallas härdat stål vilket innebär att man gjort materialet starkare. Härdningsprocessen kan ske på olika sätt men generellt handlar det om att värma upp materialet för att därefter kyla ner det. För att kunna genomföra en härdningsprocess krävs det att stålet har vissa egenskaper, detta som vi erbjuder här är till exempel passande för det. Härdningsprocessen renar stålet från främmande beståndsdelar vilket ökar hårdheten och reducerar risken för sprickor i arbetsmaterialet. Även här spelar kolet en roll då en kolhalt på 0,7-0,8 % ger högst hårdhet. 


  Stålprodukter vi erbjuder

  Allmänna konstruktionsstål är något du kan hört talas om. Det är varianter av stål som ofta används vid olika typer av stålkonstruktion med hållfasthetskrav. Det finns ett siffer- och bokstavssystem för att kunna särskilja ståltyperna åt. Exempelvis kan ett typ av stål benämnas som "S355J2", ett sådant stål erbjuder vi bland annat hos oss. Det man kan sammanfatta gruppen konstruktionsstål med är stor seghet, god svetsbarhet, bockbarhet och skärbarhet. Olika benämningar är såklart mer eller mindre anpassade utefter just dem egenskaperna.

  Har du en ritning där en viss ståltyp är beräknad att vara mest effektiv så anger vi vilken benämning stålet har på våra produkter. Vi har handelsstål av flera typer!

  Vad är stål?

  Stål är en legering (blandning) av järn och kol. Det är kolhalten som avgör om stålet går att härdas eller inte – härdning görs för att göra stålet hårdare. Överstiger kolhalten 0,4% så är det härdbart. Idag innehåller stål flera ämnen som har olika egenskaper, exempelvis kan det innehålla ämnen som gör att det inte rostar eller som gör det mer segt.

  Hur tillverkas stål?

  Stål tillverkas genom en process som kallas järn- och ståltillverkningsprocessen. Denna process innebär att man omvandlar järnmalm till stål genom att avlägsna orenheter och justera metallens kemiska sammansättning. Ståltillverkningsprocessen kan variera beroende på den önskade stålkvaliteten och tillverkningsmetoden.

  Vad används stål till?

  Stål är ett av de mest använda materialen i världen och har en bred användning bland annat i bygg- och konstruktionsbranschen, fordonstillverkning, maskintillverkning, energi- och infrastrukturbranschen, hushållsvaror och jordbruksutrustning.

  Vad innehåller stål?

  Stål innehåller flera ämnen som har olika egenskaper, men stål i grund och botten är en blandning av järn och kol.

  Vad är kolstål?

  Kolstål är en av de vanligaste och mest grundläggande typerna av stål och har en bred användning inom industri och konstruktion. Stålet är är ett icke-legerat stål, utan består huvudsakligen av järn och kol.

  Varför kolstål?

  Kolstål är en viktig och mångsidig metall som används i en mängd olika applikationer och branscher. Det är en hållbar typ av stål som har mycket styrka, hållfasthet och duktilitet.

  Vad är konstruktionsstål?

  Konstruktionsstål är en kategori av stål, utformat och tillverkat för att användas inom bygg- och industribranschen. Stålet är utformat för att uppfylla vissa krav på bland annat styrka, hållbarhet och duktilitet. Detta för att bygga säkrare hus, byggnader och annan infrastruktur.

  Hur vet man om det är rostfritt stål?

  För att avgöra om stålet är rostfritt kan du börja med att inspektera stålet. Det har vanligtvis em blank, metallisk yta som inte rostar. Stålet är även icke-magnetiskt om det är rostfritt, du kan därför testa att använda en magnet. Rostfritt stål är även tyngre än andra metaller.

  Vad är rostfritt stål?

  Rostfritt stål är en legering som består av järn och olika legeringsämnen som tillsätts för att förbättra dess egenskaper, inklusive dess förmåga att motstå korrosion. De viktigaste legeringsämnena som ingår i rostfritt stål är krom, nickel och ibland molybden.

  Vad används rostfritt stål till?

  Rostfritt stål används inom flera olika områden som bland annat kök och livsmedelsindustri, medicinsk utrustning, bygg och arkitektur, transportfordon, energiindustrin, möbler och annan inredning, elektronik, vatten- och avloppssystem, livsmedel, samt skulpturer och andra konstverk.