Tillagd i varukorgen
Fortsätt handla
Gå till kassan

Material

Vad för stål behöver du? Vi vet att det ibland kan vara svårt att veta vart man som liten aktör kan köpa olika stålmaterial eller som privatperson köpa stål. Vi på smaskin erbjuder fasta längder för att täcka behovet för dig som inte vill köpa pallvis av varken plattstål, stålrör eller rundstång. Vi vill berätta lite för dig vad stål egentligen är och vilka material vi erbjuder.

Läs mer
    Per sida
    1. Automatstål, sexkant
      Automatstål, sexkant

      fr. 349 kr 279 kr

      Sexkantsutförande Automatstål är ett stål med mycket god skärbarhet, vilket innebär att...
    2. Centerlesslipad, Axel
      Centerlesslipad, Axel

      fr. 395 kr 316 kr

      Centerlesslipad cylindrisk axel Mikrolegerat stål som används där det ställs större...
    3. Automatstål, Axel
      Automatstål, Axel

      fr. 335 kr 268 kr

      Cylindriskt utförande Automatstål är ett stål med mycket god skärbarhet, vilket innebär...
    4. Kalldragen plattstång
      Kalldragen plattstång

      fr. 263 kr 210 kr

      Plattstång Stål S235JRG2+C God styrka, plasticitet, seghet, svetsbarhet,...
    5. Centerlesslipad axel (SS1672), C45e
      SS1672. God skärbarhet och ger korta spånor. Härdningsbar. Tolerans h8....
    6. Kalldragen Fyrkantsstång
      Kalldragen Fyrkantsstång

      fr. 158 kr 126 kr

      SS1312-06. God svetsbarhet. God skärbarhet. Bra kallböjningsprestanda. Tolerans h11.
    Per sida

    Låt oss prata stål

    Stål är en legering (blandning) av järn och kol. Det är kolhalten som avgör om stålet går att härdas eller inte – härdning görs för att göra stålet hårdare. Överstiger kolhalten 0,4% så är det härdbart. Idag innehåller stål flera ämnen som har olika egenskaper, exempelvis kan det innehålla ämnen som gör att det inte rostar eller som gör det mer segt.


    3 varianter av stål

    Generellt brukar man prata om att det finns tre huvudgrupper av stål. Kolstål, låglegerat stål och höglegerat stål. Kolstål är ett enklare stål med huvudsakligen kol som enda legeringsämne, med en kolhalt på ca 0,01 %-1,3 % och brukar bland annat användas till framställning av bilkarosser. Låglegerat stål klassas det som om kolet och andra legeringsämnen i stålet utgör mindre än 5% men över 1,3%. Detta används vid tillverkning av kullager eller fjäderstål. Höglegerat stål har legeringsämnen som är över 5% ibland kan halterna vara så högt som 30%, inom denna gruppen hamnar rostfritt stål. 

    Det finns även något som kallas härdat stål vilket innebär att man gjort materialet starkare. Härdningsprocessen kan ske på olika sätt men generellt handlar det om att värma upp materialet för att därefter kyla ner det. För att kunna genomföra en härdningsprocess krävs det att stålet har vissa egenskaper, detta som vi erbjuder här är till exempel passande för det. Härdningsprocessen renar stålet från främmande beståndsdelar vilket ökar hårdheten och reducerar risken för sprickor i arbetsmaterialet. Även här spelar kolet en roll då en kolhalt på 0,7-0,8 % ger högst hårdhet. 


    Stålprodukter vi erbjuder

    Allmänna konstruktionsstål är något du kan hört talas om. Det är varianter av stål som ofta används vid olika typer av stålkonstruktion med hållfasthetskrav. Det finns ett siffer- och bokstavssystem för att kunna särskilja ståltyperna åt. Exempelvis kan ett typ av stål benämnas som "S355J2", ett sådant stål erbjuder vi bland annat hos oss. Det man kan sammanfatta gruppen konstruktionsstål med är stor seghet, god svetsbarhet, bockbarhet och skärbarhet. Olika benämningar är såklart mer eller mindre anpassade utefter just dem egenskaperna.

    Har du en ritning där en viss ståltyp är beräknad att vara mest effektiv så anger vi vilken benämning stålet har på våra produkter. Vi har handelsstål av flera typer!