Tillagd i varukorgen
Fortsätt handla
Gå till kassan

Roterande filar

Roterande filar används för att forma, slipa och ta bort material från olika ytor. De används ofta inom metallbearbetning och träbearbetning. De används ofta i en handhållen slipmaskin för att skapa former, kanter och kanaler i metall, trä, plast och andra material. Roterande filar kommer i alla möjliga former och storlekar – cylindrar, runda, konade och allt där emellan, det finns även kombinerade roterande filar med två former på samma skaft. De olika formerna har oftast ett specifikt syfte men gemensamt är att de används för ytjämning, avgradning, avfasning, borttagning av svetsyta och att forma detaljer.

Läs mer
    Inga produkter.

    Anledning till det breda utbudet av roterande filar är att de kan användas på olika material som har olika hårdhet, textur och komposition och därmed kräver olika egenskaper hos filen. Exempelvis, en cylinderformad fil gör sig bra när du ska jämna ut en platt yta medan en cirkulärformad fil är bra om du ska göra en kanal med rundade hörn.

    Utöver formen så är mönstret på roterande filar till för olika ändamål. Vissa filar har vad som kallas dubbelhuggning vilket är när skäreggen korsar varandra, det är alltså ett rutnät. Enkelhuggning är när skäreggen inte korsar varandra utan går parallellt. Sedan återfinns båda dessa varianter med mer eller mindre täthet, där exempelvis filar med tätare huggning tillåter en snabbare avverkning av material. Beroende på material du vill bearbeta så finns även roterande filar med olika djup. Roterande fil för aluminium kräver en djupare huggning för att ge spånutrymme.

    På våra roterande filar från varumärket Karnasch finns även en beläggning kallad Bluetec vilket betyder att man kan bearbeta stål upp till ungefär 70 HRC och dessutom med förbättrad livslängd på verktygen och en förbättrad prestanda.

    Med andra ord finns det en uppsjö av alternativ att välja mellan - roterande hårdmetall fil, roterande fil med långt skaft eller med kort skaft. Roterande fil för olika materials hårdhet och textur, olika huggning och former och så vidare. Vi på Schuchardt har ett stort utbud av roterande filar. Köp online med snabb leverans och öppet köp i 14 dagar!