Tillagd i varukorgen
Fortsätt handla
Gå till kassan

Kantvikmaskin

En kantvik eller plåtbock kan ses som en investering, det är en kvalitativ och relativt enkel produkt som går att använda länge. Även om kantviken kan anses vara en simpel produkt så finns det flera delar att ta i beaktning. En av de första delarna är ifall ditt behov kräver en mindre bänkvariant, en större markstående kantvikmaskin eller kanske en som du kan montera i ett skruvstycke. Det finns även varianter och kombimaskiner som kan uträtta mer än en regelrätt plåtbockning. 

Läs mer
    Inga produkter.

     


    Plåttjocklek

    Det är viktigt att se över vilka typer av plåtar man kan bocka i en kantvik innan man slår till. Vanligtvis skiljer det sig i vad maximal plåttjocklek kantviken klarar av men det är också avhängade på vilket material du ska bearbeta. Olika material har olika egenskaper och det i slutändan påverkar bearbetningen och vilken tjocklek du kan använda dig av.


    Olika funktioner på en kantvik

    Vissa plåtbockare har vad som kallas segmenterad överprisma och/eller underprisma. Det innebär att du kan plocka bort delar av prisman för att göra bockningen mer flexibel, detta är nyttigt vid exempelvis lådbockning. De olika segmenten har olika utskrivna mått och du kan genom att kombinera dessa på olika sätt få fram ett mått som ditt ändamål kräver i stället för att använda hela längden på överprisman.

    När vi ändå talar om överprisman så finns det fler sätt att ändra en kantviks förutsättningar genom att ändra prisman. Oftast sitter det ställskruvar på toppen av en manuell kantvikmaskin. De justerar överprismans tryck på materialet. Beroende på hur högt tryck det är mellan prisma och material så ändras radien på din bockning. Sitter överprisman lätt på materialet så medför det en större radie på bockningen. Ett tillägg på denna information är att det finns prismor producerade med en viss radie som man kan köpa som extra tillbehör. På det viset blir själva bockningsmomentet mer kontrollerat.

    Ibland kan det vara svårt att få materialet att ligga på plats inför varje bockning. Vissa kantvikmaskiner är därför utrustade med en fotpedal. Fotpedalen, som är mekanisk, möjliggör att du kan klämma materialet på plats innan du börjar bocka. Därmed kan du använda båda händerna för att korrigera så att plåten ligger rätt.


    Utöver tidigare nämnda funktioner så finns det även två till som kan göra ditt arbete i en plåtbockare mer effektivt. Den ena är att det ofta finns ett bakre anhåll som försäkrar dig om att plåten du skjuter in hamnar på ett förinställt djup. Det andra är ett mekaniskt stopp - ett stopp på själva bockningsmomentet som då skapar en förinställd vinkel. Båda dessa delarna låter dig effektivt bocka flera plåtar i rad med samma utfall.